Objavljeno: 29.05.2018

Programirani uspjeh s micro:bitovima

Rotary E-klub Hrvatska podržao je projekt Croatian Makers (http://croatianmakers.hr/hr/naslovnica/) "STEM u knjižnicama" financirajući kupnju micro:bitova za dvije knjižnice, u Pločama i Metkoviću. Na tu temu su se u Pločama već održale radionice pod nazivom „Evo zašto volim micro:bit!“ te „Micro:bit kućni ljubimac“. Osim posjeta radionicama, djeca mogu posuđivati micro:bitove kao ostalu knjižničnu građu. Micro:bit je malo džepno računalo koje omogućuje kodiranje svakome, bilo gdje, bilo kad! Kroz zabavne aktivnosti s micro:bitovima djeca uče kodirati i pritom stječu druge vrlo važne vještine kao što su vještina rješavanja problema, timski rad, komunikacija, ali i razvijaju osobine ličnosti kao što su znatiželja, inicijativa i upornost. 


Objavljeno: 22.12.2017

Nove tehnologije spašavaju živote

Moderna bespilotna letjelica - dron - za svega 15-ak minuta pretraži područje koje čak nekoliko desetaka obučenih stručnjaka obradi tijekom nekoliko sati! Istovremeno, bez obzira na to radi li se o više ili manje preglednom području, suvremeni dron teren pretražuje detaljnije i od helikoptera koji leti brzinom od 60-ak km/h i ne ostavlja puno prostora ni vremena da se brzo uoče tražene osobe ili objekti.

Dvije su navedene rečenice više nego dovoljne vrijednim i neumornim članovima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), redom volonterima, da bez dodatnih upita argumentiraju golemu prednost korištenja ovih modernih bespilotnih letjelica u obavljanju njihovih zahtjevnih zadataka tijekom cijele godine, s naglaskom na ljetne mjesece, a s osnovnim i najvrjednijim ciljem - spašavanja ljudskih života.

Zanimljivo je predavanje upravo s tom temom, gostujući na njihovom redovnom klupskom sastanku ponedjeljkom u splitskom Hotelu Park, E-klubu Hrvatska održao u prvim danima listopada 2017. prijatelj Stipe Božić. Za one koji eventualno ne znaju, ako ima takvih uopće: alpinist, putopisac, redatelj i član HGSS-a. Govorio je Božić, uz asistenciju tehničara iz HGSS-a koji upravljaju dronovima, o počecima, razvoju i današnjim aktivnostima, kako sami o sebi kažu, ove dobrovoljne, stručne, humanitarne i nestranačke udruge javnog značaja čiji su osnovni ciljevi sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planini i na drugim nepristupačnim područjima i u izvanrednim okolnostima kod kojih pri spašavanju i pružanju pomoći treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti tehničku opremu za spašavanje u planinama u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.

Iz dijela prezentacije koji se odnosio na korištenje nove opreme i modernih tehnologija, odnosno bespilotnih letjelica u današnjim akcijama HGSS-a te koliko su one pridonijele bržim reakcijama spašavatelja, pa time i izravno utjecale na više spašenih života, više nego jasno se iščitavala potreba za njihovom nabavkom. Stoga je E-klub Hrvatska, kao jedini hrvatski elektronski klub, odlučio upravo donacijom jednog takvog proizvoda današnjeg tehnološkog dostignuća dati svoj doprinos radu Gorske službe. Vlastitim su sredstvima članovi E-kluba u prvom dijelu prosinca, uz konzultaciju s prijateljem Božićem, odlučili kupiti jednu bespilotnu letjelicu i uoči blagdana, simpatično zapakiranu kao prigodni poklon, osobno je uručiti splitskoj stanici HGSS-a.

- Pitali smo prijatelja Stipu “što im treba?”. Odgovorio nam je da bi oni letjeli… A s obzirom na to da sada nismo u mogućnosti kupiti helikopter, odlučili smo se za manju verziju… - nasmijao je domaćine, HGSS-ovce, prilikom primopredaje u uvodnom govoru član E-kluba Hrvatska Vedran Očašić.

I kao što je u nastavku, u ipak nešto ozbiljnijem tonu rečeno prilikom primopredaje, svaki će novi dron dodatno olakšati rad spašavatelja, ali i pozitivno utjecati na brzinu potraga i pridonijeti značajnijoj sigurnosti stradalih i članova Hrvatske gorske službe spašavanja.

 


Objavljeno: 24.10.2017

We Are This Close to Ending Polio

Rotary zajednica na dan 24.10. obilježava World Polio Day. To nas je potaknulo da, iako na drugim mjestima i u drugim zemljama, zajedno pošaljemo jasnu poruku: "Ovoliko smo blizu da iskorijenimo dječju paralizu“. Članovi Rotary E-kluba Hrvatska iz cijelog svijeta: za svijet bez dječje paralize 
https://www.endpolio.org/


 


Objavljeno: 27.06.2017

"Marijeta u akciji"

Djeca iz centra za odgoj i obrazovanje “Slava Raškaj” u Splitu uživala su u vožnji polupodmornicom “MARIJETA” po lijepom vremenu na mini akciji našeg E-kluba.

http://semisubmarine-split.com/polupodmornica-split.html#top


Objavljeno: 24.03.2017

Humanitarna akcija "e-Igranjem do osmijeha"

Rotary E-klub Hrvatska uspješno je proveo akciju „e-Igranjem do osmijeha“ koja se održala 10. ožujka 2017 simultano u Splitu i Zagrebu, uz veliki odaziv djece i roditelja iz Osnovne škole Nad Lipom (Zagreb) i Centra za autizam (Split), kao i naših prijatelja iz Rotary-a i Rotaracta. Kako to i priliči jednom E-klubu, akciju je bilo moguće pratiti preko live-video prijenosa za naše članove koji borave u inozemstvu. Oduševljeni smo zaigranošću djece i radujemo se sto smo im donacijom Nintendo Wii uređaja omogućili malo razbibrige u svakodnevici, ali i vježbanja motorike na jedan vrlo zabavan način. Moramo priznati da su i odrasli jednako tako uživali u igranju! Zahvaljujemo se prvotimcima HNK Hajduk i predsjedniku uprave Ivanu Kos na velikodušnoj donaciji, kao i sponzoru McDonald's!  

 

 

 

 

 


Objavljeno: 13.10.2015

World's Greatest Meal to End Polio Now

RESULTS from WGM Event #1602 from Croatia

 

 

Club Name: Rotary E-club Croatia,  District Number: 1913, Number of participants in the meal: 5, Total donation to TRF Polio Plus program: US$70.00. Message: Rotary E-club Croatia changed their online meeting location to a Korean restaurant to celebrate the theme of RI 2016 Convention in Seoul. We had a short program on Rotary's efforts to eradicate Polio from the world.


Objavljeno: 15.08.2015

Primopredaja dužnosti 2015.

U petak, 17.07.2015. održana je primopredaja dužnosti Rotary E-kluba Hrvatska. Predsjednica 2014/15 Mirna Bačić predala je predsjednički lanac i klupsko zvono predsjednici 2015/16 Lamiji Muzurović.

 


Objavljeno: 12.07.2015

Druženje članova i kandidata Rotary E-kluba Hrvatska

 

 8.11.2014. održano je druženje članova i kandidata za članstvo u Rotary E-klubu Hrvatska u "Kava i tava", na kojem je predsjednica kluba Mirna Bačić održala predavanje o posebnostima Rotary E-kluba Hrvatska, a prijatelj Matko Maravić upoznao nazočne s projektima Rotary E-kluba Hrvatska.

 

 


Objavljeno: 12.07.2015

Europe4Europe

6.8.2014. Predsjednica Rotary E-kluba Hrvatska Dijana Domonkoš razmijenila je klupske zastavice s Ivanom Ivin, kandidatkinjom Rotary E-kluba Hrvatska koja je sudjelovala u programu Europe 4 Europe u organizaciji 8 Rotary klubova i proputovala Europu u 18 dana.

 


Objavljeno: 12.02.2014

Svečana Charter ceremonija Rotary E-kluba Hrvatska

 

Na svečanoj Charter ceremoniji održanoj u subotu 01.02.2014 u hotelu Dubrovnik u Zagrebu, naš je District 1913 povećan za jedan novi klub, Rotary E-klub Hrvatska. Guverner Nikola Bilandžija i guverner elect Tomislav Maravić te brojni predstavnici klubova našeg i drugih distrikata poželjeli su dobrodošlicu novim Rotarijancima, njih 22, a već stažira i dvoje novih kandidata. Predsjednica kluba Dijana Domonkoš ovom je prilikom predstavila i prvi klupski projekt, pod nazivom 'eRazred'.

 


Objavljeno: 28.10.2013

Rotary Fights to End Polio Now


Objavljeno: 23.10.2013

Poruka Billa Gatesa Rotarijancima:


Objavljeno: 23.10.2013

Iskorjenjivanje Dječje paralize


Objavljeno: 01.10.2013

Rotary's Vision for a Better World


Objavljeno: 18.06.2013

PET PRAVACA SLUŽENJA

Pet pravaca služenja Rotaryja predstavljaju teorijske i praktične okosnice za rad ovog Rotary kluba.
  1. Služenje klubu, prvi Pravac služenja, uključuje djelovanje koje bi član trebao poduzeti u ovom klubu kako bi potpomogao njegov uspješan rad.
  2. Služenje struci, drugi Pravac služenja čija je uloga promicanje visokih etičkih standarda u poslu i struci, pridavanjem važnosti svim vjerodostojnim strukama i njegovanjem ideala služenja u svim strukama. Uloga je članova ponašati se i voditi posao u skladu s načelima Rotaryja.
  3. Služenje zajednici, treći Pravac služenja, obuhvaća različite napore koje članovi ulažu, ponekad u sprezi s drugima, kako bi poboljšali kvalitetu života onih koji žive u mjestu ili gradskoj općini ovog kluba.
  4. Međunarodno služenje, četvrti Pravac služenja, uključuje one aktivnosti koje članovi provode kako bi poboljšali međunarodno razumijevanje, dobru volju i mir njegovanjem poznanstava s ljudima u drugim državama, njihovim kulturama, običajima, postignućima, ambicijama i problemima kroz predavanja i korespondenciju te kroz suradnju u svim klupskim aktivnostima i projektima osmišljenima u svrhe pomaganja ljudima u drugim državama.
  5. Služba za mlade, peti Pravac služenja, prepoznaje pozitivnu promjenu koju provode mladi te mlađe punoljetne osobe kroz aktivnosti razvijanja rukovodstvenog tijela, angažiranja u zajednici i na projektima međunarodnog služenja te na programima razmjene koji podržavaju i njeguju mir u svijetu i kulturalno razumijevanje.

Objavljeno: 18.06.2013

Make a World of Difference


Objavljeno: 05.06.2013

Rotary E-Club

What is the purpose of a Rotary e-club?

What are the goals and attributes of a Rotary e-club?