Nove tehnologije spašavaju živote

Moderna bespilotna letjelica - dron - za svega 15-ak minuta pretraži područje koje čak nekoliko desetaka obučenih stručnjaka obradi tijekom nekoliko sati! Istovremeno, bez obzira na to radi li se o više ili manje preglednom području, suvremeni dron teren pretražuje detaljnije i od helikoptera koji leti brzinom od 60-ak km/h i ne ostavlja puno prostora ni vremena da se brzo uoče tražene osobe ili objekti.

Dvije su navedene rečenice više nego dovoljne vrijednim i neumornim članovima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), redom volonterima, da bez dodatnih upita argumentiraju golemu prednost korištenja ovih modernih bespilotnih letjelica u obavljanju njihovih zahtjevnih zadataka tijekom cijele godine, s naglaskom na ljetne mjesece, a s osnovnim i najvrjednijim ciljem - spašavanja ljudskih života.

Zanimljivo je predavanje upravo s tom temom, gostujući na njihovom redovnom klupskom sastanku ponedjeljkom u splitskom Hotelu Park, E-klubu Hrvatska održao u prvim danima listopada 2017. prijatelj Stipe Božić. Za one koji eventualno ne znaju, ako ima takvih uopće: alpinist, putopisac, redatelj i član HGSS-a. Govorio je Božić, uz asistenciju tehničara iz HGSS-a koji upravljaju dronovima, o počecima, razvoju i današnjim aktivnostima, kako sami o sebi kažu, ove dobrovoljne, stručne, humanitarne i nestranačke udruge javnog značaja čiji su osnovni ciljevi sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planini i na drugim nepristupačnim područjima i u izvanrednim okolnostima kod kojih pri spašavanju i pružanju pomoći treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti tehničku opremu za spašavanje u planinama u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.

Iz dijela prezentacije koji se odnosio na korištenje nove opreme i modernih tehnologija, odnosno bespilotnih letjelica u današnjim akcijama HGSS-a te koliko su one pridonijele bržim reakcijama spašavatelja, pa time i izravno utjecale na više spašenih života, više nego jasno se iščitavala potreba za njihovom nabavkom. Stoga je E-klub Hrvatska, kao jedini hrvatski elektronski klub, odlučio upravo donacijom jednog takvog proizvoda današnjeg tehnološkog dostignuća dati svoj doprinos radu Gorske službe. Vlastitim su sredstvima članovi E-kluba u prvom dijelu prosinca, uz konzultaciju s prijateljem Božićem, odlučili kupiti jednu bespilotnu letjelicu i uoči blagdana, simpatično zapakiranu kao prigodni poklon, osobno je uručiti splitskoj stanici HGSS-a.

- Pitali smo prijatelja Stipu “što im treba?”. Odgovorio nam je da bi oni letjeli… A s obzirom na to da sada nismo u mogućnosti kupiti helikopter, odlučili smo se za manju verziju… - nasmijao je domaćine, HGSS-ovce, prilikom primopredaje u uvodnom govoru član E-kluba Hrvatska Vedran Očašić.

I kao što je u nastavku, u ipak nešto ozbiljnijem tonu rečeno prilikom primopredaje, svaki će novi dron dodatno olakšati rad spašavatelja, ali i pozitivno utjecati na brzinu potraga i pridonijeti značajnijoj sigurnosti stradalih i članova Hrvatske gorske službe spašavanja.